Nasihat Imam Ghazali: 6 Cara Menghindari Sifat Sombong

Nasihat Imam Ghazali: 6 Cara Menghindari Sifat Sombong

1. Jika berjumpa dengan kanak-kanak, anggaplah bahawa kanak-kanak tersebut lebih mulia daripada kita kerana mereka belum banyak melakukan dosa.

2. Apabila bertemu dengan orang yang lebih tua daripada kita, anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana dia sudah lama beribadah.

3. Jika berjumpa dengan orang alim, anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana mereka telah mempelajari dan mengetahui banyak ilmu.

4. Jika melihat orang bodoh, anggaplah mereka lebih mulia daripada kita kerana mereka melakukan dosa dalam kebodohan, sedangkan kita melakukan dosa dalam keadaan mengetahui.

5. Apabila melihat orang jahat, jangan anggap kita lebih mulia kerana mungkin suatu hari nanti dia akan bertaubat atas kesalahannya.

6. Apabila bertemu dengan orang kafir, katakan di dalam hati bahawa mungkin suatu hari nanti mereka akan mendapatkan hidayah dan memeluk Islam sehingga segala dosa mereka akan diampuni oleh Allah S.W.T.

Kesombongan itu datang bila kita rasa kita memiliki sesuatu istimewa. Walhal pemilik kemuliaan, keindahan dan kebahagiaan adalah Allah. Semoga Allah cabut penyakit ini dari dalam diri kita. Amiin.

Add Comment